Nevtrini verjetno spreminjajo okus

Matej Huš

26. jun 2011 ob 00:43:04

Znanstveniki v laboratoriju Fermilab v Illinoisu so objavili rezultate svojega eksperimenta, ki dopolnjujejo pred dvema tednoma obelodanjene izsledke japonskega eksperimenta T2K o oscilacijah nevtrinov. Vsi preizkusi so namenjeni iskanju odgovora na vprašanje, ali nevtrini lahko menjajo okus in kako pogosto se to zgodi. CERN in OPERA sta lani zaznala prvi primer oscilacije umetno produciranega nevtrina v zgodovini, a je šlo za izoliran dogodek. Nadaljnji eksperimenti poizkušajo osvetliti spreminjanje okusa nevtrinov med elektronskim, muonskim in tauonskim.

V eksperimentu MINOS (Main Injector Neutrino Oscillation Search) so zaznali 62 nevtrinskih dogodkov. Iz Fermilaba v Illinoisu so poslali curek nevtrinov v 735 kilometrov oddaljeni Soudan Underground Laboratory v Minnesoti. Pot je trajala štiri stotinke sekunde, kar je dovolj, da nevtrini lahko spremenijo okus. Če se to ne bi zgodilo, bi zaznali 49 nevtrinskih dogodkov, če pa bi bila pogostnost menjanja okusa tako visoka, kot so jo izmerili Japonci, bi jih odkrili 71.

Merili so količino, ki se imenuje sin213 in je povezana s premeno muonskih nevtrinov v elektronske. Če bi bila njena vrednost 0, potem nevtrini ne bi spreminjali okusa, medtem ko povečanje vrednosti pomeni, da so oscilacije pogostejše. Japonci so izmerili vrednost 0,03-0,28 z najverjetnejšo vrednostjo 0,11, medtem ko je Fermilab izmeril 0,00-0,12 z najverjetnejšo vrednostjo 0,04. Vrednost je neničelna z 89-odstotno verjetnostjo.

Eksperiment MINOS se bo nadaljeval do februarja 2012, medtem ko je T2K od marčevskega cunamija zaradi poškodb na viru nevtrinov ustavljen.