Apple toži Motorolo

Matej Huš

31. okt 2010 ob 15:53:13

Na začetku tega meseca smo poročali, da je Motorola vložila tožbo zoper Apple, ker naj bi v Cupertinu kršili 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene. Apple je odgovoril s protitožbo (natančna razčlenitev spornih patentov), ki so jo včeraj vložili na sodišču v Wisconsinu zoper Motorolo in Motorolo Mobility. V njej jima očitajo kršitve šestih patentov, ki se nanašajo na tehnologijo Multi-Touch.

Apple pravi, da so problematične mobilne naprave, med njimi pametni telefoni, in pripadajoča programska oprema, operacijskih sistemi, uporabniški vmesnik in druge aplikacije zanje. Konkretno omenjajo Droid, Droid 2, Droid X, Cliq, Cliq XT, BackFlip, Devour A555, Devour i1 in Charm.1.

Apple od sodišča poleg potrditve, da Motorola dejansko krši omenjene patente in prepovedi nadaljnjega tovrstnega ravnanja, terja tudi prisoditev odškodnine in določitev tantiem. Vztrajajo, da je kršitev namerna in zavestna, zato zahtevajo trojno odškodnino.