Nativna Opera za Symbian

Matej Huš

29. okt 2010 ob 00:12:13

Norveški Opera Software je včeraj izdal novo verzijo Opera Mini 5.1, ki v primerjavi s predhodnimi inačicami prinaša pomembno novost. Dočim so bile prejšnje napisane v Javi, je nova napisana v nativni kodi za Symbian, tako da bo tekla na Nokiah S60 in drugih telefonih s Symbianom hitreje.

Doslej je bila na voljo le Opera Mobile, sedaj pa se meja med Opero Mobile in Mini briše. V novi verziji najdemo tudi cel kup novosti, tudi takšne, ki v javanski niso bile možne. Med drugim: podporo za več naprav, bistveno hitrejši zagon, izboljšano nalaganje in premikanje po straneh, popolno podporo za vse načine vnosa besedila, izboljšane pisave, integracijo s funkcijo kopiraj in prilepi, odjemalca za elektronsko pošto, možnost izbire privzete točke za dostop, s čimer bodo odpadla nadležna pojavna okna, itn.

Bistvena razlika med Opero Mini in Mobile ostaja: pri brskanju z Mini se strani na Operinih strežniki stisnejo in posredujejo telefonu, medtem ko je Mobile polna verzija Opere, ki vso delo opravi lokalno. Tako je lahko brskanje z Opero Mini predvsem cenejše, če se obračunavajo preneseni podatki.