Ekonomika Androida

Mandi

9. apr 2012 ob 10:41:31

Ena od zanimivih posledic Oraclove tožbe (avg. 2010) zaradi Googlove kraje rabe Jave v Androidu bi lahko bila objava resničnih podatkov o prihodkih iz Android platforme, ker se nanje pač mora opirati višina Oraclovega zahtevka za odškodnino. Google številk sicer še ni javno razgrnil, je pa Oraclu ponudil poravnavo v višini $2.8 milijona dolarjev takoj plus 0.515% vseh Android prihodkov na letni osnovi.

Guardian in še nekateri so mnenja, da se prvi znesek (2.8 milijona) nanaša prav na 0.515% vseh prihodkov iz zadnjih štirih let, odkar je Android na voljo. To bi pomenilo, da je Google dosedaj iz naslova Androida vse skupaj ustvaril le 544 milijonov zelencev, oz. nekje 1.7 ameriškega dolarja na prodani telefon. Apple naj bi dobil nesorazmerno več, kar 575 dolarjev na iPhona oz. celo 800 dolarjev v primeru prodaje pri mobilnemu operaterju AT&T (pol iz kupnine in pol iz $18/mesec provizije od AT&T), kar za ameriški trg pomeni dve tretjini celotne telefonske pogače.

Istočasno se ocenjuje, da Google za razvoj Androida porabi nekje 400 milijonov na leto (takšen je proračun Andija Roubina, njihovega vodje mobilnega oddelka), pri tako visokih stroških pa je profitabilnost Androida kot platforme že pod vprašanjem. Je pa res, da Google ustvari še 5x več prihodkov na drugih mobilnih platformah (skupaj $2.5 miljarde letno, po lanskih poročilih), predvsem skozi prikaze oglasov. Istočasno dobijo tudi izvrstno bazo mobilnih, lokacijskih in marketinških podatkov za izboljšavo ostalih storitev.

Mimogrede, zahvaljujoč svojemu patentnem portfelju še Microsoft zasluži več, tj. 5-10 dolarjev na prodani LG/HTC/Samsung Android telefon.