Microsoft razširja avtomatsko licenciranje za nevladne organizacije v nedemokratičnih državah

Matej Huš

18. okt 2010 ob 00:09:30

Microsoft nadaljuje in razširja septembra začeto akcijo, v kateri so v odgovor na rusko izrabo obtožb o uporabi nelegalne programske opreme za obračunavanje s političnimi nasprotniki licencirali vso nameščeno programsko opremo na računalnikih nevladnih organizacij. Programsko opremo bodo zastonj dobili v več kot 500.000 nevladnih organizacijah, neodvisnih medijih in drugih podobnih neprofitnih organizacijah v 12 državah z nesvobodnim režimom, med njimi tudi v Rusiji in na Kitajskem. S tem policija v teh državah ne bo imela pravne podlage za zasego računalnikov zaradi suma uporabe nelegalne programske opreme.

V program so vključene naslednje države: nekdanje sovjetske republike Armenija, Azerbajdžan, Belorusija, Kazahstan, Kirgizistan, Tadžikistan, Turkmenistan in Uzbekistan ter Kitajska, Malezija in Vietnam. Rusija je v programu že od septembra, pridružijo pa se lahko še nove države.

Microsoftova podpredsednica Nancy J. Anderson je povedala, da želijo zagotoviti, da se protipiratske aktivnosti uporabljajo izključno za brzdanje nelegalne rabe programske opreme in ne za zasledovanje drugih ciljev. To se najpogosteje dogaja v Rusiji, ne pa izključno. Tako so letos v Kirgizistanu izvedli racijo na neodvisni televizijski postaji, kjer je pomembno vlogo odigral Microsoftov odvetnik. Na Kitajskem so tovrstna dejanja manj pogosta, ker imajo oblasti obilico drugih pretvez za racije.

Microsoft bo sedaj čim hitreje poizkusil pripraviti avtomatsko licenciranje za organizacije v omenjenih državah. Zagotoviti bodo morali prevode v uradne jezike in skladnost z zakonodajo. Zatem bodo licence avtomatsko razdelili, kar pomeni, da jih bodo dobile ustrezne skupine tudi brez prijave. Microsoft dodaja, da so v zadnjem letu na ta način razdelili za več kot milijardo dolarjev programske opreme, letos pa je bodo še več.