Kitajska bo brzdala piratstvo

Matej Huš

8. jan 2011 ob 08:58:13

Kitajska velja za državo, kjer se avtorske in sorodne pravice najhuje teptajo, tako da ima država eno najvišji stopenj nelegalne programske opreme. BSA ugotavlja, da se stanje zelo počasi vendarle izboljšuje, a je kitajska vlada za letos napovedala neizprosen boj zoper računalniške pirate.

Njihova državna agencija za intelektualno lastnino je napovedala, da bodo vpeljali nove računovodske standarde, kako mora javna uprava vrednotiti kupljeno programsko opremo. Poleg tega bodo ekipe inšpektorjev v enem mesecu pregledale vse računalnike v vladnih agencijah, do junija pa prav vsak računalnik vsakega javnega uslužbenca.

Protipiratske zaveze so posledica ameriško-kitajskega vrha decembra, na katerem se je Kitajska zavezala k večjemu spoštovanju avtorskih pravic na vseh področjih - nelegalni programski opremi, kraji spletnega časopisja, akademskih člankov in tudi tovarn, koder izdelujejo ponaredke svetovnih znamk.

Omenimo, da so od leta 2008 vladne službe za licence porabile 78 milijard juanov (devet milijard evrov), a še vedno veliko računalnikov poganja nelegalnega programska oprema. Ameriški izvozniki ocenjujejo, da bo letos izvoz programske opreme na Kitajsko dosegel štiri milijarde dolarjev, če bo Kitajska resnično prepolovila stopnjo piratstva.