Microsoft napovedal sodelovanje s Facebookom pri iskanju

Matej Huš

14. okt 2010 ob 11:43:36

Navzočnost Facebooka na vseh ravneh internetnega življenja se preliva tudi v iskanje po spletu, saj je Microsoft napovedal, da bo sodeloval s Facebookom pri izpisovanju iskalnih zadetkov na svojem Bingu. Uporabniki bodo kmalu dobili možnost prebiranja rezultatov iskanja, ki bodo vsebovali tudi teme, skupine, interese, pojme in drugo, kar bodo njihovi prijatelji na Facebooku označili s klikom na gumb Všeč mi je (Like). Novost so predstavili danes ponoči po evropskem času na Microsoftovi izpostavi v Silicijevi dolini. Podjetji pravita, da bodo rezultati iskanja na ta način kakovostnejši, saj bomo dobili predloge, ki so všeč tudi prijateljem in torej morajo biti dobri. No, ja ...

Microsoft bo začel storitev uporabnikov ponujati še danes, seveda ne vsem hkrati, je dejal Bingov vodja Yusuf Mehdi. Uporabniki z aktivirano funkcijo bodo videli okence v desnem zgornjem kotu strani, kjer bodo lahko povezali svoj profil na Bingu s tistim na Facebooku. To naj ne bi bilo vsiljivo, saj bo po petih obiskih strani okence izginilo in bo potrebno za navezavo računov pokukati v nastavitve. Mehdi in Facebookov Mark Zuckerberg sta zagotovila, da Bing ne pošilja rezultatov iskanja in ključnih besed nazaj na Facebook, ki torej teh podatkov o uporabniku naj ne bi imel.

Spomnimo, da je Microsoft leta 2007 v Facebook vložil 240 milijonov dolarjev in da podjetji vse od takrat sodelujeta. Bingov pogon skrbi za iskanje po Facebooku, Microsoft je prodajal oglasni prostor na Facebooku in Bing Maps je povezan s Facebook Places. Zuckerberg je sicer dejal, da lahko v prihodnosti podobno sodelovanje pričakujemo tudi z drugimi iskalniki.