Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Matej Huš

1. okt 2010 ob 00:13:44

Komercialni poleti v vesolje so že stalnica, zato Rusi že razmišljajo korak dlje. RSC Energia, ki je dizajniral in izdeloval ruske module za Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kani skupaj z novoustanovljenim podjetjem Orbital Technologies zgraditi vozlišče, ki ga bodo utirili v orbito okoli Zemlje in poimenovali Komercialna vesoljska postaja (CSS). To je tudi bistvena razlika v primerjavi z ISS, saj CSS ne bodo sestavljali v vesolju, marveč bo potoval tja v enem kosu. Med poleti bo CSS brez stalne posadke, naj pa bi imela tudi nekaj odsekov za znanstvene eksperimente. Ker bo v isti orbiti kot ISS, bosta ena drugi služili kot varno pribežališče v primeru katastrofe.

Postajo s sedmimi ležišči bodo začeli graditi leta 2012 ali 2013, zaključili pa dve leti pozneje. Cena izgradnje in cena počitniškega aranžmaja na njej še nista znani. Ko bo CSS zgrajena, bo Orbital Technologies sodeloval z ameriškimi podjetji Boeing, SpaceX, ruskimi podjetji ali Kitajci, ki imajo razvit vesoljski turizem in bogataše vozijo v vesolje. Na vsakem izletu bo tako šest turistov in en profesionalni astronavt.

Omenimo še, da to ni prva tovrstna zamisel. Zelo podobno ladjo želijo zgraditi v lasvegaškem podjetju Bigelow Aerospace.