V Iranu vedno več težav s Stuxnetom

Matej Huš

30. sep 2010 ob 14:09:46

Prejšnji teden smo špekulirali, da je bil črv Stuxnet napisan posebej z namenom uničiti iranski jedrski program. Najsi to drži ali ne, Iranci imajo ogromne težave s tem črvom. Njihovi domači strokovnjaki za računalniško varnost črva ne morejo odstraniti, zato so Iranci previdno in potihoma na pomoč poklicali več evropskih strokovnjakov.

Doslej naj se še noben ne bi bil javil, da pride delat v Iran, ker so tam skrivnostni glede svojih sistemov. Ne želijo namreč razkriti, kje pomoč sploh potrebujejo, ali bodo strokovnjaki delali le v Teheranu ali tudi na terenu ter katere spremembe sistemov SCADA so Iranci uvedli po nakupu iz Nemčije. Na slepo si v Iran nihče ne želi, čeprav postajajo Iranci vedno bolj obupani.

Viri blizu Teherana pravijo, da so domači strokovnjaki situacijo še poslabšali, saj je črv po neuspelem čiščenju postal še bolj agresiven kot poprej. Symantec pravi, da črv zlahka okuži tudi očiščene sisteme. Špekulirajo, da trenutno nekdo, najverjetneje njegov avtor, še nadzoruje črva. Uradne statistike pravijo, da je prizadetih okoli 40 tisoč enot v Iranu, medtem ko se neuradno govori o številu milijon. Zaradi hude kiberofenzive Iran ponuja zajetne honorarje za vse, ki bi prišli pomagat.