Nov način distribucije filmov takoj po premieri v kinematografih

Matej Huš

29. sep 2010 ob 00:08:33

Filmski studii so začeli razmišljati, kako bi posodobili svoje okostenele okvire distribucije (kinematografi, čez 120 dni izdaja na DVD-ju, kasneje televizijska dobavljivost) filmov. Ena izmed idej, ki jih premlevajo Sony Pictures, Warnes Bros. in Walt Disney Co. je povezava s kabelskimi operaterji, da bi kupcem ponudili ogled filmov iz domačega fotelja takoj po premieri v kinematografih.

V ZDA se s podjetjem In Demand dogovarjajo, da bi lahko filme videli pred pretekom tri- do štirimesečnega roka, ki mora običajno preteči od premiere do izida DVD-ja ali možnosti ogleda proti plačilu štirih dolarjev na televiziji. Filmi ne bodo poceni, saj se trenutno pogovarjajo o ceni 30 dolarjev za ogled. Poleg tega se omenja tudi možnost prenosa filmov na XboX in PlayStation 3.

Sony je nov način distribucije preizkušal s filmom Hancock predlani in animiranim filmom Oblačno z mesnimi kroglicami (Cloudy with a Chance of Meatballs), ki sta stala 25 dolarjev. Letos namerava preizkus izvesti še Warner s še neimenovanim filmom po ceni med 20 in 30 dolarji.