Prihodki glasbenih založb upadajo, prodaja vinilk narašča

Matej Huš

25. sep 2010 ob 15:34:37

Pred slabima dvema letoma smo povzeli zanimivo statistiko, da se gramofonske plošče vračajo, ki še vedno drži. Leta 2007 so jih v ZDA prodali slab milijon, predlani 1,88 milijona, lani že 2,5 milijona, medtem ko smo letos na poti k novemu rekordu. Na njihovo prodajo sicer odpade zgolj dober odstotek vseh prodanih fizičnih nosilcev medijev, a pomenljiv je naraščajoč trend.

Slabše se držijo njihovi mlajši bratje in sestre. Prodaja CD-jev pada že od leta 2001; letos je bil v prvem polletju upad v primerjavi z lanskim 18-odstoten, čeprav so še vedno najbolj pogost način distribucije glasbe. Prek digitalnih kanalov založniki namreč zberejo 25,3 odstotka svojih prihodkov. Prav ti se tudi znižujejo, saj so se lani dohodki glasbenih založb znižali za 7,2 odstotka. Prodaja fizičnih nosilcev je upadla za 12,7 odstotka, prodaja v digitalnih formatih pa se je zvišala za 9,2 odstotka.

Statistika torej ne pove nič kaj nepričakovanega, izvzemši nenavadno priljubljenost vinilnih plošč. Še vedno jih radi kupujejo avdiofili, trdeč, da je zvok na gramofonskih ploščah vernejša reprodukcija originala. Zanimivo pa se zanje odloča tudi vedno več mladih, ki poleg kul efekta dobijo tudi razgiban spremljajoč material - grafičen in tekstoven. Založniki tudi vedno pogosteje ploščam priložijo kupone, s katerimi je moč s spleta pretočiti kupljeno glasbo še v digitalni obliki za poslušanje v avtoradiih in podobno.