Evropski parlament potrdil predlog Gallojeve

Matej Huš

23. sep 2010 ob 07:35:21

Evropski parlament je včeraj z 328 glasovi za, 245 glasovi proti in 81 vzdržanimi glasovi potrdil poročilo, ki ga je pripravil francoska konservativka Marielle Gallo iz Evropske ljudske stranke. Kljub potrditvi poročilo ni pravno obvezujoče, marveč predstavlja zgolj stališče Evropskega parlamenta in je kot tako priporočilo za Evropsko komisijo.

Gallojeva v svojem poročilu podpira uvajanje strogih ukrepov zoper kršitelje avtorskih pravic na spletu in sprejetje mednarodnega dogovora ACTA. Čeprav poročilo ni tako strogo kakor francoski zakon HADOPI, poziva k večji zaščiti intelektualnih pravic. V njem kritizirajo tudi Evropsko komisijo, češ da nima dovolj močnega pravnega ogrodja za zaščito intelektualnih pravic. V njem je zapisano tudi, da bi morala Evropa poleg civilnih tožb za kršitev avtorskih pravic uvesti tudi kazenske sankcije. Gallojeva zaključuje, da se Parlament ne strinja s Komisijo, da je trenutno stanje na področju zaščite pravic ustrezno in da imajo avtorji na voljo dovolj pravnih možnosti za njihovo uveljavljanje.

Gallojeva sicer priznava, da so informacije o obsegu kršitev avtorskih pravic nekonsistentne, nepopolne, nezadostne in razpršene, zato poziva k neodvisni ocenitvi realnega vpliva piratstva na gospodarstvo, preden bi Parlament sprejel kakršnekoli nove zakone. Dodaja, da je v Evropi bistven problem pomanjkanje enostavnih, legalnih sistemov za nakup glasbe in filmov na območju celotne EU po enotnih merilih. Od Komisije pričakujejo, da bo na imetnike avtorskih pravic pritisnila, da bodo ponudili nove modele nakupa njihovih izdelkov.

Mnogi so do predloga kritični. Španski socialist Antonio Hidalgo pravi, da je poročilo v resnici preoblečeno glasovanje o francoskem zakonu HADOPI, ki nima nobene evropske dimenzije. Angleški liberalec Syed Kamall poziva glasbeno industrijo, naj svoje poslovne modele prilagodi digitalni dobi. Švedski član Piratske stranke Christian Engström pa svari pred predlaganimi praktičnimi ukrepi ponudnikov dostopa do interneta za boj proti kršitvam avtorskih pravic.

Poglejmo še, kako so glasovali slovenski evropski poslanci. Za so glasovali Romana Jordan Cizej (SDS, Evropska ljudska stranka), Alojz Peterle (NSi, Evropska ljudska stranka) in Milan Zver (SDS, Evropska ljudska stranka), medtem ko so bili proti Tanja Fajon (SD, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov), Jelko Kacin (LDS, Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo), Zoran Thaler (SD, Skupina naprednega zavezništva socialistov in demokratov) in Ivo Vajgl (Zares, Skupina zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo).