Google, Apple, Intel, Adobe in drugi obtoženi kartelnega dogovarjanja

Matej Huš

19. sep 2010 ob 00:03:50

V ZDA se več večjih računalniških podjetij, med njimi tudi Google, Apple, Intel, Adobe, zagovarja pred pravosodnim ministrstvom zaradi očitkov o kartelnem dogovarjanju. Podjetjem očitajo skriven dogovor, da ne bodo druga drugemu novačila zaposlenih in s tem zviševala plač.

Podjetjem je v interesu pravosodno ministrstvo prepričati, da ni šlo za noben tajen dogovor, saj v primeru negativnega mnenja sledi tožba. To bi bilo za podjetja zelo tvegano, saj bi se v primeru izgube tožbe lahko vsul plaz civilnih in skupinskih tožb. Iz godlje se trenutno najlaže lahko izvijejo s poravnavo s pravosodnim ministrstvom, s katero bi omenjeno prakso končali, ne da bi podjetja eksplicitno priznala krivdo.

Dokaze o nezakoniti praksi so na pravosodju odkrili v toku več kot enoletne preiskave, ki je pokazala, da so podobni dogovori sklenjeni tudi v drugih branžah. Izid tega postopka bo zato pomembno vplival na razvoj dogodkov v drugih panogah.

Medtem obtožena podjetja vztrajajo, da niso ravnala napak. Pravijo, da pri dogovorih o medsebojnem nenovačenju zaposlenih ni nič kartelnega, saj da takšni dogovori pomagajo pri sodelovanju pri razvoju ključnih inovacij, ki v končni fazi koristijo potrošnikom. S tem se strinjajo tudi nekateri ekonomisti, kot je na primer Paul Rubin z Emory University, ki je dejal, da bi v primeru zakonske prepovedi tovrstnih zagotovil podjetja manj sodelovala in znižala število inovacij. Vlada po drugi strani trdi, da s temi dogovori umetno znižujejo ceno dela, in da so potemtakem enako škodljivi kakor kartelno dogovarjanje o višini cen. Zaposleni so bili zato oškodovani, saj niso prejemali plač in ugodnosti, ki bi jih lahko bili iztržili v odsotnosti teh dogovorov.