Apple v ZDA pred protimonopolnim postopkom

Matej Huš

26. okt 2021 ob 22:36:30

Po poročanju časnika The Information se h koncu bliža preiskava Applovih praks, ki jo je ameriško pravosodno ministrstvo začelo leta 2019. V zadnjem času se je preiskava zelo okrepila, iztekla pa se bo v sodni postopek, pravijo viri z ministrstva.

Pravosodno ministrstvo je v zadnjem času Applu poslalo več zahtevkov, prav tako pa je na primer razporedilo več uradnikov. Odkrili naj bi bili več resnih kršitev, zaradi katerih preiskava ostaja odprta. Osredotoča se predvsem na Applov prevladujoč položaj na trgu, zlasti v povezavi z App Storom, vpisnim sistemom (Sign in with Apple) in pravicami do dostopa do lokacije, ki so za aplikacije tretjih proizvajalcev bistveno strožje kot za Apple. Zato je v prihodnjih tednih pričakovati, da bo ministrstvo vložilo tožbo, ki za Apple ne bo prijetna. Na prelomu tisočletja so v takšnem postopku skorajda razkosali Microsoft.

Na razvoj postopka utegne vplivati tudi potrditev novega vodje protimonopolne komisije. Jonathan Kanter, ki čaka le še uradno potrditev v senatu, je v preteklosti že zastopal Applove nasprotnike Spotify, Tile, Match in Basecamp. Zato sploh še ni jasno, ali bo Kanter v postopku zoper Apple sodeloval ali pa se bo moral izločiti.

To ni edina težava, ki jo ima Apple. V Evropi mu na pobudo Spotifyja grozi podoben postopek, v ZDA pa še vedo buri duhove postopek Epic proti Applu.