Intel zagnal AppUp

Matej Huš

16. sep 2010 ob 09:15:49

Intel se je danes pridružil skupini podjetij, ki imajo svoje spletne trgovine aplikacij, saj je uradno zagnal svojo trgovino AppUp. Doslej je bila trgovina v stadiju beta. Ponujala bo kopico brezplačnih in plačljivih aplikacij za družabna omrežja, igre in resne aplikacije za dvig storilnosti. Za zdaj so ponudniki aplikacij Accuweather, Barnes & Noble, Funkitron, Gibson Guitars, iWin, Kaplan, Konami in Lifetime.

Novo trgovino lahko uporabljajo le netbooki, ki imajo nameščen Windows XP ali Moblin in jih poganja Intelov procesor. Intel je tudi sklenil dogovor s trgovino BestBuy, da bodo vsi pri njih prodani netbooki imeli prednaložen AppUp, podobno pa se dogovarjajo tudi v Veliki Britaniji in Indiji. Doslej je v AppUp 800 aplikacij, od katerih je približno tretjina brezplačna, medtem ko imajo plačljive 24-urno preizkusno obdobje.

Intel in Adobe sta tudi naznanila, da bosta z novo iniciativo aktivneje podpirala pisanje aplikacij AIR. Adobe AIR omogoča razvijalcem uporabo HTML, JavaScripta ali Flasha in ActionScripta, s čimer je konkurenca Applu, AppUp pa je prva Neadobova trgovina z aplikacijami s podporo zanj.