Apple dovolil pisanje aplikacij v Flashu

Matej Huš

12. sep 2010 ob 14:40:12

Apple je aprila letos postavil nova pravila za razvijalce aplikacij, v katerih je zapisal, da morajo biti aplikacije napisane izključno v jezikih, ki jih je Apple odobril (Objective-C, C, C++ ali JavaScript). To je ujezilo Adobe, ki je bil izdal Adobe Packager for iPhone prav za enostavno prevajanje aplikacij v Flashu v nativno kodo za iPhone. Te dni si je Apple premislil.

Po novih pogojih uporabe lahko pisci uporabljajo katerokoli orodje za pisanje aplikacij, Apple pa bo objavil še App Store Review Guidelines, kjer so zapisali točke, ki jim morajo ustrezati aplikacije, da so sprejete v App Store. In v teh si je Apple še vedno pridržal dovolj vzvodov, da ne objavi tistih, ki jih ne mara (npr. Če aplikacije ne počenja nečesa uporabnega ali nudi zabave, ne bo nujno odobrena, saj imajo veliko resnih razvijalcev, ki v druži svojih aplikacij ne želijo amaterskih izdelkov).

V pogojih uporabe so sicer spremenili točke 3.3.1 (aplikacije lahko uporabljajo le dokumentirane API-je na način, kot ga predpisuje Apple, in ne smejo uporabljati ali klicati privatnih API-jev), 3.3.2 (aplikacije ne smejo poganjati druge izvršljive kode na kakršenkoli način) in 3.3.9 (aplikacije ne smejo zbirati, uporabljati ali razkrivati uporabniških podatkov tretji stranki brez vnaprejšnjega soglasja).