Najbolj priljubljeni in osovraženi programski jeziki

Matej Huš

12. apr 2019 ob 22:16:43

Stack Overflow je objavil vsakoletno analizo svojih uporabnikov in prispevkov, ki razkriva veliko informacij o trenutnih trendih na področju programiranja. V raziskavi je sodelovalo 90.000 razvijalcev, ki uporabljajo Stack Overflow. Rezultati kažejo, da večjih sprememb od lanskega leta ni bilo.

Med najpopularnejšimi večnamenskimi jeziki ostajata Python na četrtem mestu in JavaScript na prvem mestu. Mednju sta se vrnila še bolj specializirana HTML/CSS in SQL, ki se ne uporabljata v tako širokem spektru. Popularnost Pythona se prekriva tudi z njegovo uporabnostjo, saj sodi med najbolj zaželene jezike pri delodajalcih. Medtem je na seznamu jezikov, v katerih programerji najraje pišejo oziroma jih najmanj želijo zamenjati za kaj drugega, na vrhu Rust, sledijo pa Python, TypeScript in Kotlin. Najbolj osovraženi jeziki pa so VBA, Objective-C, zbirnik in C. Med jeziki, katerih poznavalci imajo najvišje plače, pa na vrhu najdemo Clojure, F#, Go in Scalo. Popularni JavaScript, C++, HTML/CSS, C in Java so na primer plačani bistveno slabše, ker jih obvlada več ljudi.

Kar se tiče platform za splet, sta razvijalcem najljubši React.js in Vue.js, najmanj pa marajo Drupal in jQuery. Najljubša podatkovna baza ostaja Redis, najbolj osovraženi pa sta Couchbase in Oracle. In da, približni polovica razvijalcev programira v Windows, po četrtina pa v macOS oziroma Linuxu.