Švica prepovedala zbiranje IP-naslovov piratov

Matej Huš

11. sep 2010 ob 00:10:49

Švicarsko zvezno vrhovno sodišče je včeraj s tremi glasovi za in dvema proti razsodilo, da so dejanja podjetja Logistep AG, ki zbira IP-naslove uporabnikov protokola torrent za deljenje avtorsko zaščitenih datotek, nezakonita. Postopek je na zvezno sodišče pripeljala pritožba zveznega informacijskega pooblaščenca Hanspetra Thüra (Eidgenössische Datenschutz- und Öffentlichkeitsberater), ki se ni strinjal z odločitvijo Zveznega upravnega sodišča (Bundesverwaltungsgericht) A-3144/2008 z dne 27. 5. 2009, ki je dejanja Logistepa označilo kot skladna z zakonodajo o varovanju podatkov.

Logistep počne podobno, kot v ZDA počne US Copyright Group in v Evropi podjetji Guardaley in DtecNet. Obiskuje strani z datotekami za BitTorrent, s spleta prenese nekaj odlomkov avtorsko zaščitene vsebine in hkrati zapisuje IP-naslove vseh, ki iste datoteke prenašajo. Te podatke potem prodajo nosilcem avtorskih pravic, ki jih priložijo svojim tožbam, od sodišča zahtevajo naloge za razkritje identitete in nato tožijo kršitelje.

Sodišče je sedaj odločilo, da je IP-naslov varovan osebni podatek, zato ga ne smejo zbirati za namene civilnih tožb. Logistep mora zato nemudoma prenehati s svojim početjem. Švicarski informacijski pooblaščenec je nad razsodbo navdušen, Logistep pa nekoliko manj. V podjetju so dejali, da se očitno Švica iz davčne in bančne oaze spreminja še v internetno oazo. Namignili so še, da se utegnejo preseliti na drugo stran nemške meje in nadaljevati svoje početje v EU, kjer naj tovrstno početje ne bi bilo prepovedano.