Jutri zadnji dan prodaje 75-vatnih žarnic

Matej Huš

30. avg 2010 ob 00:12:20

Jutri je še zadnji dan, ko so lahko v EU naprodaj žarnice z volframovo žarilno nitko, ki porabijo 75 W ali več električne energije. Trgovci so si izposlovali kratek odlog, tako da bodo obstoječe zaloge lahko prodali tudi kasneje, a novih pošiljk ne bodo smeli naročati; prav tako bo ustavljena proizvodnja.

Gre za dve uredbi Evropske unije, po katerih naj bi gospodinjstva razsipne volframove žarnice zamenjale s halogenskimi ali LED. Lani ob istem času se je izteklo obdobje prodaje stovatnih žarnic, jutri pa kot rečeno 75-vatnih. Meja se bo vsako leto zniževala, tako da bo leta 2012 prepovedana proizvodnja in prodaja žarnic z volframovo nitko z močjo 25 W ali več. Še štiri leta pozneje bodo ukinili proizvodnjo manj učinkovitih halogenskih žarnic iz razreda C.

EU želi s temi ukrepi občane prisiliti v racionalnejšo rabo električne energije in hkrati zmanjšati obremenitev okolja. Po izračunih EU bodo gospodinjstva letno privarčevala do 177 evrov letno, v vsej EU pa naj bi se izpusti ogljikovega dioksida zmanjšali za 32 milijonov ton letno.