Bliža se konec halogenskih žarnic

Matej Huš

23. avg 2018 ob 21:43:19

Pred devetimi leti je Evropski uniji začela veljati prepoved prodaje navadnih žarnic z volframovo žarilno nitko, ki imajo nazivno moč več od 100 W. Sčasoma se je meja zniževala in danes skorajda ni mogoče več kupiti navadnih žarnic, razen za posebne namene. Ista usoda bi bila morala predlani doleteti tudi halogenske žarnice, a je Evropska komisija na predlog držav podaljšala njihovo uporabo za dve leti. Septembra letos, torej prihodnji teden, se halogenske žarnice poslavljajo.

Od 1. septembra 2018 bo v EU prepovedana prodaja novih halogenskih žarnic. Odprodale se bodo lahko stare zaloge, prav tako bodo iz prepovedi izvzete majhne žarnice za pečice, usmerjene halogenske žarnice (žarometi), zasilna razsvetljava in podobno. Za običajne potrošnike pa prepoved pomeni, da za domačo uporabo ne bodo mogli več kupiti takšnih žarnic. Pričakujemo lahko spet kakšen inovativen trik, kot so bile "grelne kroglice", a večinoma pričakujemo prehod na svetleče diode (LED).

Evropska komisija ocenjuje, da se bodo zaradi nižje porabe energije vsled uporabe LED izpusti ogljikovega dioksida znižali za 15 milijonov ton letno, kar ustreza porabi elektrike cele Portugalske. Philips, ki seveda prodaja LED, pa je izračunal, da bo povprečno gospodinjstvo letno prihranilo okrog 100 evrov zaradi nižje porabe električne energije in daljše življenjske dobe LED. Žarnice z volframovo žarilno nitko so prepovedane v številnih državah izven EU, ukinitev halogenk kot naslednji korak pa bo prva izvedla EU. To je po svoje tudi logično, saj halogenske žarnice niso bistveno varčnejše od navadnih žarnic, medtem ko LED porabijo okrog 5-krat manj energije.