Letos bodo izpusti ogljikovega dioksida verjetno celo upadli

Matej Huš

7. dec 2015 ob 19:06:38

Koncentracije ogljikovega dioksida v atmosferi so na najvišjih ravneh v zadnjih 800.000 letih, a vsaj kratkoročno se zdi, da se izpusti umirjajo. Lani so se emisije povečale zgolj za 0,6 odstotka, medtem ko je svetovno gospodarstvo zraslo za tri odstotke, kar je bilo prvikrat v zadnjih 40 letih, da sta bila gospodarska rast in povišanje emisij toliko različna. Najnovejša študija, objavljena v Nature Climate Change, pa kaže, da bodo letos izpusti ogljikovega dioksida najverjetneje celo nižji kot lani. Kljub gospodarski rasti naj bi se letos zmanjšali za 0,6 odstotka, čeprav bo gospodarska rast tudi letos okrog triodstotna.

Kljub temu v raziskavi opozarjajo, da to ne pomeni, da smo dosegli vrh in da bodo v vseh prihodnjih letih izpusti manjši. Je pa to dober znak, da smo tehnološko sposobni brzdati naše onesnaževanje okolja. V preteklem desetletju so se izpusti povečevali povprečno za 2,4 odstotka letno, največji prispevek pa ima Kitajska s skoraj četrtinskim deležem. Kitajska je tudi odgovorna za umirjanje rasti količine izpustov, saj jih je v minulem desetletju povečevala za 6,7 odstotka letno (mimogrede to pomeni podvojitev v 11 letih!), lani je rast znašala 1,4 odstotka, letos pa bo bržkone celo negativna.

Kitajcev je pač veliko. Na prebivalca so največji onesnaževalec ZDA s 17,4 tonami ogljikovega dioksida na prebivalca, sledijo Kitajska s 7,1, EU s 6,8 in Indija z 2,0, če omenjamo le največje države oziroma tvorbe.

Medtem so v Parizu na podnebni konferenci dosegli prvi konsenz glede osnutka dogovora o znižanju emisij.