Za namizne buldožerje novo podnožje

Primož Resman

29. avg 2010 ob 19:16:28

Veliko je govora o prihodnjih AMD-jevih arhitekturah, Bulldozerju in energetsko varčnemu Bobcatu (za katerega pri AMD-ju raziskujejo možnost uporabe v strežniških vodah), a vedno je bil eden glavnih argumentov zagovornikov AMD-ja, da bo Bulldozer v namiznih modelih deloval v obstoječih matičnih ploščah s podnožjem AM3. To so še posebej radi izpostavili ob dejstvu, da bo z arhitekturo Sandy Bridge Intel predstavil LGA-1155, že drugo podnožje po LGA-775, ki je bilo nazadnje uporabljeno za serijo Core 2.

Pri AMD-ju so povedali, da bi Bulldozer lahko deloval v podnožju AM3, a bi ga morali nekoliko spremeniti, kar bi sicer dvignilo stroške, a bi, pomembneje, obenem pomenilo izgubo nekaj zmogljivosti. Ker menijo, da bodo nove procesorje z vse do 8 jedri kupovali predvsem računalniški navdušenci in zahtevni uporabniki, so se odločili za novo podnožje z vsemi zmogljivostmi. Poleg več zmogljivosti pri AMD-ju pričakujejo, da bi večina kupcev Bulldozerja tako ali tako kupila še novo matično ploščo, ki bi prinesla dodatne novosti in bonbončke.

Podnožje AM3+ bo sicer nazaj kompatibilno s procesorji, torej bodo v novih matičnih ploščah delovali vsi AMD-jevi AM3 procesorji, ki uporabljajo pomnilnik DDR3. Poraja se vprašanje, če bo le dvokanalni pomnilniški krmilnik iz Bulldozerja dovolj, sploh v primeru osemjedrnika, saj Intel na podnožju LGA-1366 s štiri in šestjedrniki uporablja trokanalni krmilnik. Na področju strežnikov in zmogljivih delovnih postaj bo Bulldozer popolnoma združljiv s podnožjem G34, predstavljenim z osem in dvanajstjedrnimi procesorji Opteron.

Bo Bulldozer ponovno popeljal AMD v zmogljivostno vodstvo? Ali bodo ponovno zaostajali za Intelom, ki bo že v začetku prihodnjega leta predstavil arhitekturo Sandy Bridge? Slednjo so si podrobneje ogledali pri Anandtechu.