Dell povečal dobiček na rovaš prodaje podjetjem

Matej Huš

23. avg 2010 ob 13:24:45

Dell je objavil izkaz poslovnega uspeha za drugo četrtletje v fiskalnem letu 2011, ki se je končalo 30. julija. V treh mesecih so se prihodki povišali za 22 odstotkov na 15,5 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred obrestmi, davki in amortizacijo poletel za 11 odstotkov na 745 milijonov dolarjev. Čistega dobička je bilo za 545 milijonov dolarjev, kar je 16 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Večji del prihodkov Dell zbere od podjetij, ki so ob začetku konca recesije vnovič začela nabavljati računalniško opremo. V primerjavi z lanskim obdobjem so podjetja kupila za 50 odstotkov več. Prodaja potrošnikom ni bila tako rožnata, saj se ni povečala, na tem področju pa so dejansko napravili 21 milijonov dolarjev izgube. V Dellu sicer upajo, da gre le za zaostanek fizičnih oseb za dinamiko večjih podjetij, a za zdaj prenosniki in namizni računalniki ne gredo v promet.

Geografsko pogledano so najbolj napredovale divizije v Braziliji, Rusiji, Indiji in na Kitajskem, kjer je Dellova prodaja zrasla za 52 odstotkov, skupno pa predstavlja 12 odstotkov v skupini Dell.