Britanski ISP ponuja prioritizacijo prometa

Matej Huš

23. avg 2010 ob 20:30:25

Na Madžarskem je zakonodajalec ponudnike dostopa do interneta prisilil poleg oglaševane cene pripisati še minimalno garantirano hitrost, s čimer želijo uvesti nekaj reda na področje, saj uporabniki mnogokrat ne dobijo tega, kar plačajo. V Veliki Britaniji pa so se nekateri ponudniki dostopa do interneta podobnih težav lotili z drugega konca - Demon je začel ponujati igralniški paket, ki prioritizira uporabnikov promet za skromno doplačilo.

Na prvi pogled se zdi, da gre za problem nevtralnosti interneta, o čemer se v zadnjem času krešejo mnenja na obeh straneh Atlantika, a situacija ni povsem enaka. Pri nevtralnosti interneta gre za zagotavljanje enakopravnosti podatkovnih paketkov ne glede na izvor, Demon pa nudi prioritizacijo glede na cilj. Ali kot pravijo sami, za dodatne tri funte mesečno uporabnikom, ki intenzivno igrajo igre prek spleta, preklopijo na režim povezav do interneta za podjetja, ki je načeloma zanesljivejši.

Poleg višje prioritete, ki pa po besedah predstavnikov Demona na druge uporabnike ne bo vplivala, nudijo še nižje latence, krajši ping, 24-urno tehnično podporo in hitrost 20/1 Mbps. Demon ima povrhu še sklenjene dogovore o izmenjavi prometa (peering) s podjetji, ki poganjajo igralniške strežnike, tako da lahko uporabniki dobijo še boljšo, hitrejšo in odzivnejšo storitev.