Applova skrivnost polnjenja iPhona razvozlana

Matej Huš

4. avg 2010 ob 01:20:58

Minty Boost je projekt, v sklopu katerega računalniški entuziasti gradijo polnilce elektronskih naprav prek USB-vhoda, ki pa energijo črpajo iz alkalnih baterij in se ne priključijo v računanik. Za večino to deluje odlično, medtem ko so Applovi izdelki nekoliko bolj izbirčni. Apple jih je namreč navadil le na licenčne polnilce, zato ob poizkusu polnjenja prek domačih rešitev protestirajo. V Minty Boost so raziskali, kako so videti licencirani polnilci za iPhone 3 GS in kaj je tisti dodatni bit, zaradi katerega delujejo.

USB-vrata imajo namreč štiri priključke. Ničlo in petvoltnega za elektriko (ta se izkoriščata za polnjene naprav) in dva podatkovna. Mnogo naprav, ki se z računalnikom sploh ne pogovarjajo, ima delujoča le priključka za elektriko, tako da se lahko mirno napolnijo s 500 mA toka, ki ga po standardu mora zagotavljati USB-vhod. Apple je z vsakim naslednjim izdelkom polnjenje bolj zakompliciral, tako da je naprava ob poizkusu polnjenja z nepravim polnilcem izpisala Charging is not supported with this accessory. Fante je zanimalo, kaj tiči v ozadju, zato so razdrli en originalen polnilec in z nekoliko reverznega inženiringa ugotovili, kako polniti s tokom 1 A in kako z 500 mA (kar zmorejo tudi baterije AAA).

Tu omenimo še direktivo Evropske unije, ki od proizvajalcev zahteva uporabo enotnih standardiziranih polnilcev s priključkom micro USB. To pomeni, da v prihodnosti takšne macgyverske rešitve ne bodo več potrebne.