Prihajajo pametni števci električne energije in nove možnosti napadov

Matej Huš

4. avg 2010 ob 01:17:38

V naših krajih večinoma še uporabljamo klasične števce električne energije, ki podpirajo delovanje v bodisi dvotarifnem bodisi enotarifnem režimu. V ZDA in drugih državah EU pa medtem že intenzivno uvajajo pametne števce, ki bodo do leta 2022 vsled Direktive 2009/72/EC obvezni tudi pri nas. Pametni števci so krmiljeni na daljavo in omogočajo vrsto nastavitev: fino razdelitev dneva na 48 polurnih intervalu, ki imajo v principu lahko vsak drugačno ceno kilovatne ure v odvisnosti od obremenjenosti omrežja, oddaljeno izključitev dobave, možnost preklopa s kreditnega obračunavanja na predplačniški sistem itn. Z njihovo uporabo bo moč učinkoviteje izrabiti razpoložljivo energijo v celem dnevu in se boriti proti neplačnikom. Ross Anderson in Shailendra Fuloria s Cambridge University sta v svojem članku Who controls the off switch? raziskala potencialne pasti, v katere se lahko ujamemo, in ranljivosti, ki jih lahko teroristi ali sovražna vojska izkoristijo za ohromitev države z manipulacijo dobave električne energije.

Evropski prehod na pametne števce ureja omenjena direktiva, medtem ko je v ZDA postavitev pametnega omrežja s pametnimi napravami odredil predsednik leta 2007 z Energy Independence and Security Act; Obama je projektu z interventnim zakonom za stimulacijo gospodarske aktivnosti dodelil 4,5 milijarde dolarjev. Uvedba pametnih števcev pa terja obravnavo naslednjih točk:

Avtorja sta obravnavala arhitekturo, ki bo omenjene težave odpravila oziroma preprečila. Komunikacija s pametnimi števci bo šifrirana, pri čemer bo potrebno zagotoviti zaščiteno varnostno kopijo ključa in primerno implementacijo algoritma, kar je v članku nadrobno razdelano.