Twitter dosegel dvajset milijard sporočil

Matej Huš

3. avg 2010 ob 06:50:26

Twitter se je začel marca 2006, ko je njegov ustanovitelj poslal prvo testno sporočilo z besedami "samo postavljam svoj twttr". Dobra štiri leta pozneje ima Twitter več kot 100 milijonov uporabnikov. Ti so v tem času napisali več kot 20 milijard kratkih sporočil, ki smejo obsegati največ 140 znakov. Sporočilo z okroglo zaporedno številko je v nerazumljivi japonščini poslal nek Japonec.

GGGGGGo_Lets_Go, ki je hipoma postal zvezda Twitterja, je ta vikend v svet poslal nič kaj posebno sporočilo v japonščini, ki je bilo težko prevedljivo. Izkazalo se je, da gre za repliko v pogovoru s kolegom, ki se na grobo prevede kot "Torej to pomeni, da se zapora kasneje lahko nenadoma vrne". Kaj točno je s tem mislil, vesta samo onadva. Je bila pa zgovornejša njegova reakcija po oznanitvi, da je prav njegov prispevek 20-milijardti po vrsti.

Za prvih deset milijard je Twitter potreboval štiri leta, za drugih deset pa zgolj pet mesecev.

Japonci so sicer navdušeni uporabniki Twitterja, saj pošljejo kar 12 odstotkov vseh sporočil, tako da so na drugem mestu takoj za Američani. Eden izmed razlogov za takšno priljubljenost v deželi vzhajajočega sonca je tudi jezik, saj je v japonščini s 140 znaki moč povedati mnogo več kot v angleščini (ali slovenščini). Najaktivnejši so bili Japonci med nogometno tekmo z Dansko, ko so v povprečju poslali 3283 sporočil na sekundo.