SiOL bo podražil telekomunikacijske pakete

Matej Huš

2. avg 2010 ob 14:39:38

SiOL bo s 1. septembrom 2010 podražil pakete za dostop do interneta in druge komunikacijske storitve (TV, telefonija). Po njihovih besedah so razlog za podražitve "nevzdržne razmere na domačem trgu elektronskih komunikacij in glede na stroške nerazumljivo nizko postavljene cene storitev konkurenčnih operaterjev, ki jim zaradi ohranjanja konkurenčnosti morajo prilagajati svoje", kar pod vprašaj postavlja "rentabilnost in stabilnost poslovanja" ter ogroža "nadaljnji razvoj celotne panoge". Podražitve moremo razporediti v tri skupine.

Prvič, vsi paketi, ki vključujejo storitev SiOL TV, se bodo podražili za 3,00 EUR. Izjema je paket SiOL brez interneta za obstoječe naročnike, ki bo do konca leta stal enako. Drugič, za uporabnike optike se bodo računi povišali za 7,00 EUR, ker bodo pri storitvah SiOL in kabelska TV začeli zaračunavati digitalni dostop v omenjeni višini. Izjema so paketi brez interneta, kjer se bo poleg podražitve obračunal dodatni popust v višini 4,00 EUR, ter paket Trio s programskim paketom Standard ali Mega, kjer bo dodatni popust znašal 3,00 EUR. Tretja novost je ponovna uvedba paketov brez interneta za nove naročnike. Na voljo jih bo šest, stali pa bodo med 26 in 37 evri mesečno tako za nove kot tudi stare uporabnike. Vse skupaj je SiOL dodobra zapletel, zato si lahko ogledate preglednico podražitev, ki so jo pripravili.
Uporabniki, ki se z novimi cenami ne strinjajo, imajo v skladu z 58. členom ZEK možnost odpovedati naročniško razmerje, kar morajo pisno naznaniti do 31. avgusta 2010. V tem primeru zanje ne velja odpovedni rok in so odvezani plačila pogodbene kazni za predčasno razvezavo v višini 10,02 EUR. Kljub temu pa so dolžni poravnati obveznosti iz pogodbe, ki se nanašajo na subvencioniranje opreme, izdelke iz akcij in ponudbe iz programa zvestobe. Več informacij najdete v odgovorih na pogosto zastavljena vprašanja.