Grafični procesorji: Intel vodi, AMD prehitel Nvidio

Matej Huš

2. avg 2010 ob 10:45:53

Znani so podatki o prodaji grafičnih procesorjev (GPU) v drugem letošnjem četrtletju, ki sta jih skoraj istočasno izdala Mercury Research in Jon Peddie Research. Oboji ugotavljajo, da je mobilni trg prerasel namiznega in da je AMD prehitel Nvidio.

Jon Peddie Research ugotavlja, da je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem prodaja zrasla za 38,6 odstotka, na podlagi česar ocenjujejo letno prodajo na 525 milijonov enot. Mercury Research pa je nasprotno izračunal, da je prodaja padla za 2,5 odstotka - resnica je verjetno nekje vmes.

Mobilni trg sedaj zavzema 56,1-odstotni del celotnega trga grafike, so izračunali v Mercuryju. Oboji ugotavljajo upad prodaje veznih naborov za namiznike z integrirano grafiko, saj jih nadomeščajo procesorji z vgrajeno grafiko (npr. Core i3 in i5 iz Intela ter Fusion iz AMD-ja).

AMD-jev tržni delež znaša okrog 24 odstotkov, kar je približno štiri odstotne točke več kot v preteklem četrtletju. Nvidia je izgubila in pristala pri slabih 20 odstotkih, medtem ko je še v prejšnjem četrtletju držala dobro četrtino trga v svojih rokah. Prepričljivo vodi Intel s 54-odstotnim deležem, k čemur so izdatno pripomogli integrirana čipovja in mikroprocesorji.