Intel prenovil 19 procesorjev, v prejšnjem četrtletju z dobičkom

Matej Huš

22. jul 2014 ob 11:04:31

Intel je izdal nov cenik, na katerem pocenitev sicer ni veliko, se je pa na njem znašlo kar 19 novih procesorjev, ki bodo v naslednjih tednih pripotovali v prodajalne in računalnike širom sveta. Že minuli teden pa so objavili tudi poslovne rezultate za zadnje četrtletje, v katerem sta zrasla tako promet kakor dobiček.

Osem novih procesorjev je dvojedrnikov Haswell, ki so namenjeni namiznim računalnikom in sedejo na ležišče LGA1150. Med njimi velja izpostaviti Core i3-4370, ki je najhitrejši dvojedrnik za LGA1150. Teče s taktom 3,8 GHz, ima 4 MB tretjenivojskega predpomnilnika in stane 150 dolarjev. Ostali trije novi Core i3 so nekoliko počasnejši in z manj predpomnilnika, medtem ko je četverica Pentiumov cenejša, ker nima dveh niti na jedro, ampak le eno. Kakšnih novosti tu ni, procesorji so le malo hitrejši in požrešnejši od starih modelov.

Za prenosne računalnike so pripravili tri štirijedrne Core i7; najhitrejši 4980HQ v turbo načinu teče s 4,0 GHz, ima 6 MB predpomnilnika in zasoljeno ceno 620 dolarjev. Nekoliko nižje najdemo še štiri dvojedrne procesorje, ki so malce počasnejši, malce hladnejši (28 W namesto 47 W) in cenejši. Novosti zaokrožujejo dvo- in štirijedrni Celeroni in Pentium Bay Trail-M za netbooke.

Hkrati povejmo, da je Intel prejšnje četrtletje odlično posloval. Ustvarili so 13,8 milijard dolarjev prihodkov, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je zrasel na 2,8 milijarde dolarjev, kar je kar 40 odstotkov več kot lani. Analitiki ocenjujejo, da je k povečani prodaji pripomogel konec podpore za Windows XP, ki je vzpodbudil zamenjavo celotnih sistemov, torej tudi strojne opreme, ne le operacijskega sistema. Prodaja pa se je skrčila v segmentu mobilnih procesorjev, medtem ko so ostali sektorji beležili rast.