AMD-jev tržni delež grafičnih kartic se je prepolovil

Matej Huš

21. avg 2015 ob 08:10:51

Nobena skrivnost ni, da AMD-ju na trgu procesorjev ne gre najbolje, saj za Intelom zaostajajo za celo generacijo. Na trgu grafičnih kartic (discrete GPU) imajo prav tako precejšnje težave, saj se je v samo letu dni njihov tržni delež več kot prepolovil z 38 na 18 odstotkov. Nvidii se po drugi strani samo smeji, saj je preostalih 82 odstotkov seveda njihovih. Ob tem seveda velja poudariti, da čedalje več kupcev uporablja v centralne procesorje integrirane rešitve, kjer je zelo pomemben igralec tudi Intel, a to ni ista statistika.

Letos je Nvidia izdala Geforce Titan X in GTX 980 Ti, AMD pa R9 390X, R9 Fury in R9 Fury X, če se omejimo na vodilne kartice. Pričakovali bi, da bo to nekoliko izenačilo boj, a je imel AMD težave s proizvodnjo čipov HBM1 in naj bi do konca leta proizvedli vsega 30.000 kartic. Ker pomnilnik HBM v praksi še ne prinaša nobenih pomembnih prednosti pred GDDR5, ki ga ima Nvidia na svojih Geforceih, se ti tudi zaradi večje proizvodnje bolje prodajajo.

Vse bo odvisno od prihodnosti, a trenutno AMD-ju slabo kaže. Nvidia bo prihodnje leto izdala GP100 in GP104 (arhitektura Pascal) in prešla na 16-nm tehnologijo izdelave. HBM1 bodo v celoti izpustili na uporabljali HBM2, ko bo nared. AMD bo torej imel težko nalogo, če želi s svojo družino Fiji ostati konkurenčen.