AMD je največji proizvajalec grafičnih čipov

Primož Resman

30. jul 2010 ob 06:16:33

Dolgo smo bili vajeni, da je bila s precejšnim naskokom v tržnem deležu ločenih oz. diskretnih grafičnih čipov prva nVidia. Prvi na področju števila grafičnih čipov je pravzaprav Intel, a gre pri slednjem izključno za grafične čipe, vgrajene v vezna čipovja, torej ga tukaj ne upoštevamo. Na drugem oz. tretjem mestu je bil tako dolgo kanadski proizvajalec grafičnih kartic ATI, ki ga je pred časom kupil AMD.

Lani so dosegli prvi preboj, ko so prehiteli nVidio na področju grafičnih čipov v prenosnikih, čemur zdaj sledi še en dosežek. AMD oz. ATI je namreč največji proizvajalec grafičnih čipov, ki ima na diskretnem področju od drugega letošnjega četrtletja 51-odstotni tržni delež, v primerjavi z 49% nVidie. Če upoštevamo prav vse grafične čipe, ima Intel pod nadzorom še vedno več kot polovico trga (53,4%), medtem ko je AMD-jevih grafičnih čipov 24,5%, nVidiinih pa le 19,8%. Po koncu prve polovice leta 2009 je nVidia nadzorovala 59% diskretnega trga v primerjavi z ATI-jevimi 41%, medtem ko sta družbi v smislu prav vseh grafičnih čipov, tudi tistih v veznih čipovjih, imeli 29,6 oz. 18,2-odstotni tržni delež.

Številke ne lažejo, v obeh pogledih je nVidiin delež močno upadel. Temu bo najverjetneje še dodatno pomagalo dejstvo, da je Apple v osveženih računalnikih uporabil izključno ATI-jeve grafične čipe, medtem ko so se v preteklosti osredotočali predvsem na nVidiine rešitve, čeprav le-te niso bile uporabljene ekskluzivno. nVidia je za časa serije 8000 dominirala, medtem ko se je ATI zdel skorajda kot kura brez glave, sploh z Radeonom HD 2900. Serija HD 3000 je bila prvi znanilec sprememb, ki jo je še nadgradila serija HD 4000. Zgodbo o uspehu, ki je prva z DirectX 11 kompatibilna serija grafičnih čipov, Radeon HD 5000, pa tako ali tako že dobro poznamo.

Kakšen odgovor pripravlja nVidia?