Amazon ukinja shrambo z neomejeno kapaciteto

Matej Huš

10. jun 2017 ob 10:57:29

Amazon je ugotovil, da neomejene količine prostora za uporabnike niso najboljša ideja, ker peščica uporabnikov to začne izkoriščati. Zato se je odločil, da na svojem Amazon Drivu ukine možnost imeti neomejeno velik račun za 60 dolarjev letno, ki je veljala doslej. Odslej bosta paketa dva: 100 GB za 12 dolarjev letno ali 1 terabajt za 60 dolarjev letno (torej za enako ceno kot prej neomejeno). Komur to ne bo dovolj, bo lahko kapaciteto dokupoval po 60 dolarjev za vsak dodaten terabajt.

Sprememba je ta teden začela veljati za nove uporabnike, ki ne morejo več dobiti starih paketov. Obstoječi uporabniki bodo ohranili trenutne pakete do njihovega izteka. Z drugimi besedami to pomeni, da bodo morali pri obnovitvi naročnine izbrati med ponujenima novima paketoma. V enem letu bodo torej upokojili vse stare neomejene pakete. Edina neomejenost, ki ostaja, je shranjevanje fotografij. Naročniki Amazon Prime bodo lahko shranili neomejeno količino fotografij.

Kdor pa ne želi preiti na nobenega izmed novih plačljivih paketov, bo imel po izteku obstoječega paketa 180 dni časa, da svoje podatke prenese drugam. Zatem jih bo Amazon pobrisal. Še vedno pa obstaja brezplačen osnoven račun s 5 GB prostora.

Amazon je paket z neomejeno kapaciteto uvedel leta 2015, da bi laže konkuriral Dropboxu in Google Drivu. Toda kot je kasneje spoznal tudi Microsoft, je taka ponudba nevzdržna. Microsoft je oktobra 2014 podobno uvedel neomejeno hrambo za naročnike na Office 365, a kmalu ugotovil, da ne bo šlo, in jim kapaciteto novembra 2015 znižal na 1 TB.