HP Slate z Windows 7 naposled bo, a za podjetja

Matej Huš

24. jul 2010 ob 11:21:18

Maja smo poročali, da je Hewlett-Packardov tablični računalnik Slate odpovedan, ker naj HP ne bi bil zadovoljen z Windows 7, ki je bil predviden kot operacijski sistem zanj. Kot alternativa je bil omenjen Palmov webOS. Saga o Slatu s tem ni končana, njegov odpis pa je bil nekoliko preuranjen. Novice iz tega tedna omenjajo vstajenje od mrtvih v primeru Slate.

Kot poroča Ars Tehnica, je HP prišel k pameti. Začetna ideja na 1500 dolarjev vredno napravo z zmožnostmi 300 dolarjev vrednih igračk stlačiti operacijski sistem Windows 7, ki ni pisan z mislijo na tablične računalnike, je bila nekoliko čudna že od samega začetka. Zato so se zdaj odločili preusmeriti na poslovni (enterprise) trg. Todd Bradly iz HP pravi, da bo novi Slate orientiran na vsakega uporabnika posebej in ne generalno javnost.

Ta trenutek se zdi, da bosta naprodaj dve povsem različni verziji Slata. Za poslovne uporabnike bo na voljo taka z Windows 7, medtem ko bodo domači uporabniki dobili Palmov webOS. Kaj pa bo z aplikacijami? Dve nezdružljivi platformi sta tržni samomor, zato bo moral HP to rešiti premeteno. Špekulira se o kakšnem webOS-ovem izvajalnem okolju (runtime) za Windows, ki bo enostavno zapakiral aplikacije v webOS HTML-ju in JavaScriptu za razvitje in uporabo v Windows.