Windows 10 ukinja torek za popravke, krepi zaščito

Matej Huš

5. maj 2015 ob 23:12:21

Microsoft že od oktobra 2003 izdaja popravke za svoj operacijski sistem Windows in drugo priljubljeno programsko opremo zlasti drugi torek v mesec, ki se ga je zato prijel vzdevek Patch Tuesday. S tem želijo olajšati postopek nadgrajevanja, ki lahko zlasti pri poslovnih uporabnikih povzroči veliko nevšečnosti in dodatnega dela, saj popravki (če niso res izjemno kritični) izidejo na predvidljiv datum. V Windows 10 se ta praksa poslavlja.

Terry Myerson, ki vodi oddelek za Windows, je povedal, da bodo domači uporabniki prejemali popravke takoj, ko bodo ti nared. Myerson je v govoru na konferenci Ignite 2015 mimogrede okrcal Google z besedami, da Google izda kup kode, potem pa se ne ukvarja z vprašanjem, ali to koda dejanska pristane v vaši mobilni napravi. To je res, saj so posodobitve odvisne od proizvajalca, ki Android prilagodi posamezni napravi, in Android 5.0 na primer še vedno ni prispel na vse. Vse skupaj seveda leti na Googlovo trmasto vztrajanje pri 90-dnevnem roku za razkritje.

Drugo perspektivo pa podaja dejstvo, da bodo poslovni uporabniki še naprej določali lasten mesečni ciklus posodobitev. V tej luči lahko spremembo za domače uporabnike vidimo tudi kot brezplačno testiranje popravkov pred namestitvijo na poslovne sisteme; poskusni zajčki, tako rekoč. Popravki občasno vsebujejo kakšnega hrošča, ki sistem ohromi. Prav tako za poslovne uporabnike prihaja LTS (long-term servicing), ki ni isto kot enaka kratica v Ubuntuju. Naprave, ki bodo LTS, bodo prejemale le varnostne posodobitve, ne pa izboljšav, nadgradenj in dodatnih popravkov. Točna implementacija LTS sicer še ni jasna.

Microsoft pripravlja tudi ATA (Advanced Threat Analytics), ki bo nenehno spremljal omrežje, da bi hitro opazil sumljivo vedenje, ki kaže na okužbo s kakšnim črvom. Mogoče bo zakleniti odložišče, prav tako pa Windows 10 ne bo omogočal poganjanja aplikacij brez certifikata, kar bi vsaj v teoriji moralo koreniti zmanjšati primere zlonamerne kode.