Apple rekordno

Matej Huš

22. jul 2010 ob 10:22:59

Spet so tisti dnevi v letu, ko podjetja kot po tekočem traku objavljajo poslovne izkaze za preteklo četrtletje. Mi si bomo ogledali zgolj najzanimivejše in najpomembnejše - danes je na vrsti Apple, ki je to četrtletje posloval rekordno.

V tretjem fiskalnem četrtletju je podjetje iz Cupertina zbralo za 15,7 milijarde dolarjev prihodkov in 3,25 milijarde dolarjev dobička. Prihodki so za 88 odstotkov višji v primerjavi z enakim obdobjem lani in na zgornji meji pričakovanj analitikov za letos.

V tem času so prodali 3,27 milijona iPadov (novi izdelek), 3,47 milijona Macov (kar je za 33 odstotkov več kot lani v enakem obdobju), 8,4 milijona iPhonov (61-odstotna rast) in 9,41 milijona iPodov (8-odstotni padec). Steve Jobs je nad izvrstnimi rezultati navdušen in hkrati pomenljivo dodaja, da bodo do konca letošnjega leta pripravili še nekaj zanimivih izdelkov. Famozni iPhone 4 na rezultate ni bistveno vplival, saj je prišel na prodajne police zgolj tri dni pred koncem omenjenega četrtletja.

Apple je 52 odstotkov prihodkov ustvaril s prodajo zunaj ZDA, pri čemer so regionalne posebnosti kar očitne. Azijci se denimo zelo navdušujejo nad Maci, saj je prodaja v tem delu sveta porasla za 77 odstotkov. Za prihodnje četrtletje načrtujejo 18 milijard dolarjev prihodkov. Delnice Appla so po objavi rezultatov poskočile za dobra dva odstotka.