Uporabniki iOS za aplikacije lani zapravili 15 milijard dolarjev

Matej Huš

9. jan 2015 ob 10:21:39

Applova spletna trgovina App Store je spremenila način prodaje in distribucije aplikacij (pa tudi drugih digitalnih dobrin, denimo e-knjig, zaradi česar so se zapletli v vojno z Amazonom in dolgotrajne sodne postopke), saj še nikoli ni bilo tako enostavno doseči večmilijonskih trgov. Apple ima od tega kar precej, saj od vsake transakcije vzamejo 30 odstotkov provizije, medtem ko dobi avtor preostanek. Lani se je prek App Stora pretočilo 15 milijard dolarjev, so sporočili iz Cupertina.

To pomeni, da so razvijalci lani pobrali približno 10 milijard dolarjev, v vsem obstoju App Stora od leta 2008 pa 25 milijard dolarjev. Številke rastejo, saj se je lani prodaja prek App Stora povečala za 50 odstotkov, najbolj uspešen dan pa je bil prav 1. januar 2015. V prvem letošnjem tednu je App Store ustvaril že za pol milijarde prihodkov iz nakupov aplikacij in nakupov v njih (in-app purchases), kar je prav tako najuspešnejši teden doslej.

Ob tem velja paziti na perspektivo. Pet milijard dolarjev, ki jih je Apple zaslužil z App Storom, je sicer za Slovenijo veliko, za Apple pa pravzaprav ne. Ne pozabimo, da je Apple lani ustvaril več kot 180 milijard dolarjev prihodkov, a pod drugi strani je res, da ima App Store zelo nizke stroške poslovanja, torej je njegov prispevek k dobičku velik. Skupno je Apple lani (fiskalno leto so zaključili septembra) ustvaril 40 milijard dolarjev dobička.

Zanimivo je, da ima Android bistveno večji tržni delež, a so uporabniki Applovih naprav boljši kupci aplikacij. Tržni delež Androida je 84 odstotkov, a so njegovi uporabniki prenesli le 60 odstotkov več aplikacij od applovcev. Še več, slednji so dejanski ustvarili več prihodkov v App Storu kakor androidni v Play Storu. Za Play Store imamo podatke iz junija 2014, ko je prodaja dosegla okrog 7 milijard dolarjev.