Apple kupcu iz EU dovoli 14 dni za odstop od digitalnih nakupov

Mandi

30. dec 2014 ob 17:04:59

Slabega pol leta po začetku veljave novelirane Direktive EU o pravicah potrošnikov je tudi Apple spremenil svoje pogoje uporabe trgovin iTunes, Mac App Store, App Store, in iBook store in zdaj kupcu iz EU dovoli 14 dni, da si iz katerega koli razloga premisli in vrne že kupljeno digitalno dobrino.

Pravica odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo (43.č člen Zakona o varstvu potrošnikov) je v EU že dlje časa uveljavljena in je tipična predvsem pri nakupu blaga preko interneta, pri nakupih digitalnih dobrin pa niti ne. Apple je denimo vračila dopuščal le v nekaterih primerih, tj. zlasti, če so otroci zapravili ogromne vsote v App store ali z in-app nakupi, na splošno pa ne.

Zahtevo za vračilo je treba oddati preko splošnega obrazca za prijavo napake, oz. pisno na naslov Applove luksemburške podružnice. Ena pomembna izjema so nakupi videoposnetkov na zahtevo, ki jih po začetku predvajanja več ne bo mogoče vrniti.

Vse ostale podrobnosti so, tudi v slovenščini, lepo opisane v že polinkanih pogojih uporabe. Več o režimu odstopa od spletnih nakupov po novelirani direktivi pa si lahko preberete na spletni strani Tvoja Evropa.