Prvi panoramski posnetek Plancka

Matej Huš

6. jul 2010 ob 10:13:02

Evropska vesoljska agencija (ESA) je v vesolje izstrelila satelit Planck lanskega maja, četrt leta pozneje pa se je utiril v orbito okrog točke L2, od koder snema vesolje. Po približno pol leta potovanja in umerjanja instrumentov je ob koncu preteklega leta začel resno delati in do danes je napravil že nekaj izvrstnih posnetkov - mnoge smo predstavili tudi na naših straneh.

ESA je včeraj ponosno sporočila, da je Planck sestavil svoj prvi panoramski posnetek neba, kot ga vidi iz svoje orbite. V ospredju se bohoti Rimska cesta in vodoravna linija zvezd na sredi je galaktičen glavni disk. Opazimo tudi vrelce hladnega prahu nad in pod diskom, kjer se rojevajo nove zvezde. Ozadje na skrajnem zgornjem in spodnjem robu posnetka pa je tako imenovano mikrovalovno sevanje kozmičnega ozadja (CMBR), prazgodovinski ostanek iz časa, ko je bilo vesolje še v povojih.

Rimska cesta nam kaže, kakšno je videti vesolje dandanes, medtem ko lahko iz sevanja ozadja sklepamo o vesolju kmalu po velikem poku. To je tudi Planckova glavna misija - raziskati to sevanje, ki je odslikava razmer v zgodnjem vesolju pred nastankom zvezd. Na posnetku je mikrovalovno sevanje vidno le na robovih, saj ga drugod zasenči sij Rimske ceste. Ko bodo z računalniško manipulacijo odstranili ta sij, bodo dobili prvi čisti posnetek mikrovalovnega sevanja ozadja po celem nebu, iz katerega želijo sklepati na dogajanje v zgodnji stopnji širjenja vesolja, ki se imenuje inflacija.