YouTube še naprej podpira Flash

Primož Resman

30. jun 2010 ob 21:46:56

Bitka med Flashom in standardom HTML5 je svoj vrhunec nedvomno doživela s predstavitvijo Applovega iPada in kasnejšo komunikacijo med Applom in Adobeom. Zdaj je nekaj vode na mlin Adobea prilili še John Harding, eden izmed razvijalcev pri YouTubeu. Povedal je, da je ideja standardnega predvajalnika v obliki standarda HTML5 dobra, a je še daleč od realnosti oz. masovne uporabe. Težava se skriva predvsem v trenutnem stanju standarda HTML5 oz. njegovega dela, povezanega z videoposnetki.

Najpopularnejši kodek na večini spletnih strani je h.264, a njegova uporaba zahteva plačevanje licenčnine. Njegova odprtokodna in brezplačna konkurenca je nekoliko slabša ko pride do kakovosti slike, zato so roke pri izbiri standarda dvignili celo pri W3C. Pri Googlu sicer razvijajo rešitev za to težavo v obliki kodeka WebM in VP8, a je tudi ta še daleč od uporabe v resničnih pogojih ter ima še obilico drugih težav.

Še boljši razlog za uporabo Flasha je možnost hitrega preklapljanja kakovosti video vsebine ter njeno pred-nalaganje. Oboje je težje dosegljivo v standardu HTML5. Še huje, HTML5 ne podpira celozaslonskega načina predvajanja videoposnetkov ter še nima zaščite pred kopiranjem, ki jo podpira Flash v obliki protokola RTMPE. Obenem še ni enostavnega načina, kako vstaviti videoposnetek v obliki HTML5 v druge spletne strani, kar je seveda enostavno z uporabo Flasha (prikazano zgoraj). HTML5 sicer to funkcijo podpira, a ga še ne podpirajo na večini spletnih strani, najverjetneje iz varnostnih razlogov. Harding je potarnal še, da edino Flash omogoča dostop do spletnih kamer in mikrofonov iz samega brskalnika, kar mu doda le še eno prednost v primerjavi s HTML5.

Pod črto je slika seveda jasna - HTML5 še ni sposoben konkurirati Adobovemu Flashu, kar je tudi razlog, da se HTML5 še ni prijel. Slednji je uporaben predvsem na napravah, ki Flasha (še) ne podpirajo, npr. na mobilnih telefonih, na Applovem iPadu, itd., a se bodo do nadaljnjega na glavnem portalu YouTube še naprej posluževali predvajalnika, ki za uporabo zahteva Adobe Flash.