Kaj pomeni drseči tečaj juana za cene elektronike

Matej Huš

23. jun 2010 ob 07:11:29

Na finančnih trgih je bila ta konec tedna glavna vest, da se je kitajska centralna banka odločila, da tečaja juana ne bo več umetno uravnavala, temveč ga bo prepustila trgu. Doslej je namreč juan držala v ozkem pasu glede na ameriški dolar. Predvsem ameriška podjetja in njihova centralna banka so se jezili, da je njegov tečaj umetno podcenjen, kar je vzpodbujalo kitajsko konkurenčnost in njihov izvoz. Na deviznih trgih in borzah se je brez prave analize pojavilo mnenje, da bo juan apreciiral in v računalniški branži so takoj zastrigli z ušesi, saj je večina izdelkov proizvedenih na Kitajskem. Bo krepitev juana pomenila dražjo strojno opremo?

Evropejci moramo žonglirati kar med tremi valutami. Kitajski delavci so plačani v juanih, pogodbe z zahodnimi podjetji so sklenjene večidel v ameriških dolarjih, Evropejci pa te dolarje seveda kupujemo z evri. Trenutno se zaradi grških težav evro drži slabše kot lani, zaradi česar se elektronika za nas draži, rast juana pa bo še en udarec. Dokler seveda evropski vetrovi ne spremenijo smeri.

Investicijska banka Credit Suisse je včeraj izdala poročilo, v katerem ocenjuje, da se bo elektronika podražila. Nekatera kitajska podjetja bodo stroške dela lahko nižala, medtem ko bodo na primer proizvajalci tiskanih vezij in velike elektronike cene bržkone povišali. Porast cen je v tej branži nekaj nenavadnega, saj se cene konstantno nižajo in že nižji tempo nižanja cen je nenavaden. Acer je tako prvi, ki je že podražil nekatere izdelke zaradi dražitve osnovnih surovin. V podjetju sicer ocenjujejo, da bi rastoči juan pozitivno vplival na njihovo poslovanje, saj je Acer tajvansko podjetje s stroški dela v novih tajvanskih dolarjih, tako da bodo lahko okrepili svojo prodajo na celinsko Kitajsko.

Vse to so seveda napovedi, ki so približno toliko natančne, kot bo držala glavna premisa. V ponedeljek je bila glavna novica juan poskočil največ v 20 letih, a je bilo povečanje dejansko manj kot polodstotno. Včeraj pa je večino tega pridobitka izgubil in zabeležil enega največjih padcev v zadnjih letih - spet se pogovarjamo o desetinkah odstotka. Če je torej vse skupaj veliko hrupa za nič, se ne gre čuditi. Prav tako se ne gre čuditi, če bodo proizvajalci novico, pa najsi juan odplava v katerokoli smer, izkoristili za arbitrarno povišanje cen.