Nook 3G se je pocenil, dobil Wi-Fi brata, Amazon že odgovoril

Bor Hodžić

23. jun 2010 ob 20:08:33

Barnes in Noble je včeraj po mnogih špekulacij predstavil novo verzijo svojega bralnika e-knjig Nook ter obenem pocenil že obstoječo verzijo s 3G povezljivostjo. Slednji zdaj stane $199 (prej je stal $259), medtem ko je cenejši model brez 3G povezljivosti $149.

Dva zaslona, 6-palčni e-ink za vsebino in 3,5-palčni barvni zaslon za upravljanje z bralnikom, ki se uporablja še za vnos podatkov prek tipkovnice QWERTY, ostajata. Naprava ima 2 GB pomnilnika, podporo za ePub, PDF, PDB, slike in MP3 datoteke. Vse skupaj pa poganja Android. Na spletu se tako že najde nekaj neuradnih programov.

Barnes in Noble še naprej posodablja programsko opremo, prav danes je npr. izšla različica 1.4, a je ta izdaja za slovenski trg bolj ali manj nepomembna. Doda namreč podporo za povezovanje z AT&T-jevim mobilnim omrežjem. Kot je znano je prejšnja različica (1.3) dodala tako igri šah in sudoku kot beta verzijo spletnega brskalnika ter mnogo hitrejše obračanje strani. Pozitivno preseneča dejstvo, da je naročilo bralnika možno tudi iz Slovenije. Z uvedbo različice, ki se povezuje le prek omrežja Wi-Fi, je bralnik za naš trg postal še bolj zanimiv, tudi zaradi ugodne cene. Pošiljke naj bi svojo pot k naročnikom začele še v tem tednu.

Le nekaj ur po prenovitvi Nooka pa je odgovoril tudi Amazon. Njegov Kindle bo po novem stal $189, kar pomeni da stane $70 manj kot prej (259$) in $10 manj kot Nook. Za razliko od konkurenta žal ne ponuja WiFi povezave, se pa odkupi s 3G povezavo, ki deluje tudi izven AT&T-jevega omrežja, kar ga naredi primernega za uporabo tudi pri nas. Razlike med tekmecema se seveda tu ne končajo, medtem ko ima Nook zaslon na dotik, so pri Amazonu ubrali pot fizične tipkovnice. Zanimivo je tudi, da Kindle ne omogoča menjave baterije, ima pa zato boljšo baterijo (do 14 namesto "le" 10 dni). Število podprtih formatov je sicer na strani Nooka a mu Kindle lahko odgovori s podporo strojnega branja knjige.


Mar ni nekdo omenjal Notion Ink Adam?