Apple klecnil pod navalom prednaročil

Primož Resman

16. jun 2010 ob 20:04:20

Z včerajšnjim dnem so pri Applu omogočili prednaročila za iPhone 4, kar so storili z običajno nadgradnjo trgovine, v kateri so dodali tudi včeraj omenjeni prenovljeni Mac Mini. A prednaročila za iPhone 4 so očitno nadvse zaželeno blago, saj je bodočim kupcem uspelo celo sesuti AT&T-jeve strežnike. Do slednjih dostopa tudi Applova lastna trgovina, seveda dokler kupite mobilni telefon z vezavo.

Prednaročila so se začela tudi pri angleškem operaterju O2, a bolj pomembno dejstvo za nas Slovence je, da so v Veliki Britaniji in Franciji za prednaročilo na voljo odklenjeni iPhoni brez vezave. Slednji bodo stali 500 funtov v primeru modela s 16 GB internega pomnilnika oz. 600 funtov z dvakrat toliko pomnilnika, ne glede na barvo (ob izidu bodo na voljo zgolj črni primerki). V Evrih ti dve ceni znašata okrog 600 oz. 720 €, kar je nekoliko manj od cen v Franciji. Tam namreč za 16-gigabajtni model želijo 630 €, za 32-gigabajtnega pa 740 €. Prednaročila so omejena na 2 mobilna telefona na stranko.

V kolikor si enega izmed iPhonov, iPod Touchov oz. iPadov že lastite, lahko namestite tudi aplikacijo Apple Store, s katero lahko jabolčne izdelke pri Applu naročate kar iz malih naprav samih, brez potrebe po polnem računalniškem sistemu. Pričakovano so trgovine zaenkrat omejene le na ZDA.

Slovenci uradne Applove trgovine tako ali tako nimamo.

Dodatek: prednaročenih naj bi bilo že 600.000 novih iPhoneov, ki jih bodo prvi bodoči lastniki v roke dobili 14. julija. Sprva pričakovan datum razpošiljanja je bil 2. julij, a je bil naval očitno prevelik. Za primerjavo, prvi iPhone je dosegel milijon prodanih primerkov v 74 dneh, iPad v enem mesecu, prvi iPodi pa v dveh letih.