Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih

Primož Resman

28. okt 2012 ob 15:40:48

Začnimo s slabo novico, Googlova prireditev, načrtovana za prihajajoči ponedeljek, je začasno odpovedana. Razlog se skriva v orkanu z imenom Sandy, ki velike preglavice že povzroča po Karibih, vključno s smrtnimi žrtvami. Vzhodno obalo ZDA naj bi dosegel v nedeljo zvečer oz. v ponedeljek zjutraj, torej le nekaj ur pred začetkom prireditve (začela naj bi se ob desetih dopoldne). Odpoved seveda ni dokončna, a še nimajo trdni načrtov, kako bodo nadomestili odpoved. Opcij je seveda več, zgolj prestavitev na kasnejši datum oz. prestavitev na kasnejši datum in novo lokacijo. Vsakršne novosti bomo nedvomno sporočili.

Najbolj zanimivo pri prireditvi je, da bo Googlu očitno težko iz vreče potegniti popolnega presenečenja, kot je to uspelo Applu z novo generacijo 10-palčnega iPada. Obilico novosti smo namreč že videli, tudi podrobneje, prostora za skrite novosti pa Googlu pri takšni beri novih izdelkov zmanjkuje.

Pričakujemo tako nov mobilni telefon Nexus, LG-jev Nexus 4. Vemo, da bo šlo za 4,7-palčneža z LCD-jem ločljivosti 1280 x 768 pik, štirijedrnim Qualcommovim procesorjem Snapdragon S4 z arhitekturo Krait, imel bo 2 GB pomnilnika ter naj ne bi imel microSD reže Cena bo kot kaže relativno nizka, saj naj ne bi imel povezljivosti z omrežji LTE (Optimus G, na katerem je Nexus 54 osnovan, jo ima), pomnilnika za hrambo podatkov pa naj bi bilo malo, do vsega 16 GB. Prve govorice so nam dale slutiti, da bi lahko skupaj s telefonom Google predstavil še novo verzijo operacijskega sistema Android, 4.2 oz. morda celo Key Lime Pie. Izid mobilnika je potrdil celo eden izmed vodilnih mož pri indijskem oddelku LG-ja.

Zahvaljujoč CarPhone Warehouse je dvomov bistveno manj, saj so objavili stran za prednaročila skupaj z vsemi tehničnimi podatki in ceno vred. Android 4.2 je tako resničnost, a je še vedno del izida Jelly Bean, torej gre zgolj za servisni paket (podobno je bilo z Eclairom, ki je segal prek 2.0 in 2.1 ter s Honeycombom, ki je obsegal 3.0, 3.1 in 3.2). Pomnilnika naj bi bilo sprva vsega 8 GB, kar je, roko na srce, malo za takšno napravo, sploh če ni reže za kartico microSD. Telefon naj bi bil po predstavitvi 29. oktobra naprodaj že naslednji dan, torej 30., cena pa naj bi bila v Veliki Britaniji za odklenjeno različico (zahvaljujoč sliki skladiščnega programa CarPhone Warehouse, ki je bil že vir za napoved 32-gigabajtnega Nexus 7) 390 funtov oz. 485 € (očitno bistveno manj od začetne cene Galaxy Nexusa).

Stran s prednaročili je pred odstranitvijo postregla še z nekaj podrobnostmi, npr. da bo fotoaparat slike zajemal z 8 milijoni točk, ter, morda zanimivejše, da bo besedilo mogoče vnašati ne le s tipkanjem, temveč tudi z drsenjem po tipkovnici, na Swypu podoben način. Google naj bi takšno funkcionalnost vgradil kar v tipkovnico Androida 4.2, zanimiva novost nove različice Androida pa naj bi bila še boljša podpora zajemanju panoramskih fotografij.

Nexus 7 je bil že omenjen, tudi tukaj pa se dokazi kar kopičijo in kopičijo. Poleg prej omenjene fotografije v skladiščnem programu smo zdaj namreč dobili še vsaj 4 dodatne dokaze, da bo Google v ponedeljek predstavil 32-gigabajtno različico ter model, ki bo podpira povezovanje na mobilna omrežja. Slednji je namreč prišel skozi preglede pri ameriškem FCC-ju, kar je osnova za prodajo vseh naprav, ki se pogovarjajo z brezžičnimi omrežji. Dokazi za 32-gigabajtno različico so, razen skladiščnega programa, nekoliko manj trdni, a so vseeno tukaj. 8-gigabajtna različica ni več na voljo v trgovini Play, 16-gigabajtnemu modelu angleški trgovci nižajo ceno, latvijski trgovci pa so že razkrili prve cene: 16-gigabajtni WiFi model naj bi stal 200 funtov, 3G 32-gigabajtni model pa 250 funtov.

Cene verjetno niso popolnoma realne, saj 16-gigabajtni model stane prav toliko že zdaj, obenem pa ga konkurenca, Amazonov Kindle Fire HD, prekaša za celo stopničko. Smiselno je torej pričakovati nižjo ceno 16-gigabajtneža (nekje okrog 160 funtov oz 200 € za 16 GB model, toliko kot prej za 8 GB) in ceno 32-gigabajtnega modela nekje na ravni trenutne cene 16-gigabajtnega (200 funtov oz. 250 €).

Daleč najmanj se je vedelo o tretjem potencialnem novincu, 10-palčni tablici Nexus 10, ki naj bi bila delo Samsunga. Da je nekaj na govoricah, potrjujejo slike Vica Gudontre na Google+. Slike z letovanja v eksotičnih krajih v podatkih EXIF namreč nosijo ime izdelovalca Google, model pa Nexus 10. Če podatki iz EXIF-a niso dovolj, so obenem na splet ušle fotografije uporabniškega priročnika prav za Nexus 10. A tudi Nexus 10 ni ostal v megli dolgo, saj so se že pojavile tudi slike naprave, skupaj z njimi pa specifikacije. Nexus 10 kani biti druga naprava, ki bo uporabljala Samsungov dvojedrni procesor Exynos 5250 z jedri, osnovanimi na arhitekturi ARM A15. Specifikacije so enake procesorju, ki se nahaja v novem Chromebooku, procesor oz. grafični čip pa bo poganjal, kot smo rekli, zaslon z ločljivostjo 2560 x 1600 pik. Zaslon naj bi bil tipa Super AMOLED, delovnega pomnilnika naj bi bilo 2 GB, pomnilnika za hrambo podatkov pa od 16 GB naprej. Skupaj s slikami same naprave lahko vidimo tudi nekaj novih grafičnih podrobnosti Androida 4.2.