ChatRoulette bo očiščena perverznežev

Matej Huš

16. jun 2010 ob 07:25:25

Se še spomnite domnevno revolucionarnega orodja za povezovanje na internetu ChatRoulette, o katerem smo pisali februarja? Spletno stran je postavil ruski najstnik Andrej Ternovski in je uporabnika ob prijavi povezala z naključnim obiskovalcem strani nekje drugje. Bistvo je videopovezava, saj je bila zaželena spletna kamera, tako da bi se lahko uporabnika videla, kramljala in tudi pisala. Žal se je vse skupaj izrodilo v parado moških spolnih organov (ena boljših parodij na The Daily Showu). Da ne bi stran potonila kot en izmed bolj sprevrženih krajev na spletu, bodo stran otrebili nečednih posnetkov.

Po prihodu v ZDA so Ternovskega razni poslovni angeli in upravljavci skladov tveganega kapitala domala zasledovali, saj so bili prepričani, da je ChatRoulette naslednji veliki hit. Ker je stran hitro postala sinonim za nečíste kotičke spleta, je navdušenje hitro plahnelo. Zato bodo uvedli poseben algoritem za prepoznavanje podob, ki bo avtomatično odfilitriral posnetke moškosti. Prav tako bodo uporabnike, ki tovrstne posnetke pošiljajo pogostoma, označili z zastavico. Na ta način želijo na stran ponovno privabiti ljudi, ki se dejansko želijo spoznavati z ljudmi s celega sveta.

Ternovski je zavrnil mnogo ljudi, a se je po pomoč obrnil k ustanovitelju Napsterja Shawnu Fanningu. Sedaj sta dve možnosti. Bodisi bosta sama popravila ChatRoulette ali pa se bosta po pomoč zatekla k drugim podjetjem v Silicijevi dolini in stran bo postala še ena izmed članic IT-ekosistema. V vsakem primeru je treba ChatRoulette očediti hitro, sicer bo stran pristala na smetišču zgodovine.