Kako pokukati v življenje naključnega uporabnika spleta - ChatRoulette

Matej Huš

22. feb 2010 ob 07:40:54

Predstavljajte si, da bi lahko pokukali v sobo naključnega obiskovalca na internetu. Kup hihitajočih študentk v študentskem domu v Braziliji, trije goli mladci, ki plešejo na glasbo Ricka Astleyja v Amsterdamu, zapornik v zaporu Holloway v Londonu, par iz ZDA, ki prideluje vino na svojem ranču, mistik s Kube, ki prerokuje iz svojega kvartirja. To so le nekateri izmed ljudi, ki so zrli v vas, medtem ko ste vi za trenutek pokukali v njihovo življenje.

Stran ChatRoulette je lanskega novembra ustanovil ruski najstnik Andrey Ternovskiy, neverjetno popularna pa je postala ta mesec z omembo v The New York Timesu. Zamisel je izredno preprosta in uporablja že dlje časa znane tehnologije na nov način. Gre za video različico nekdanjih AOL-ovih klepetalnic. Ko uporabnik zajadra na stran, se avtomatsko vključi njegova spletna kamera, stran pa ga poveže z naključnim uporabnikom na drugi strani žice. Na asketsko oblikovani spletni strani je dvoje oken z videom - eno prikazuje posnetke neznanca na drugi strani, drugo kaže posnetke naše kamere - in okno za pisno komuniciranje. Uporabnika ostaneta povezana, dokler nekdo izmed njiju ne klikne Naprej, in v trenutku se teleportira v drugo sobo.

Tipična interakcija traja tri sekunde. Ker za razliko od drugih družabnih omrežij ne zahteva nobene registracije, je tu občutek anonimnosti še bolj izrazit kot pri Facebooku, Twitterju ali MySpaceu, čeprav kažete svoj obraz popolnemu neznancu. Na spletu je moč najti kolaže različnih posnetkov s strani in prav lahko se na kakšnem prepoznate. Stran je neverjetno popularna, saj ima dnevno pol milijona obiskovalcev, v vsakem trenutku pa je povezanih več deset tisoč ljudi.

Stran uporabnike neverjetno začara. V trenutni obliki je sicer prav lahko okno v pekel, saj je na drugi stran moč videti prav vse - do največjih ostudnosti. Toda pritegne jih predvsem s skrivnostnostjo, saj nikoli ne vedo, s kom jih bo stran povezala. Odsotnost registracije in možnost trenutne zamenjave sogovornika pa daje anonimni draž. Trenutno ni prav nobene cenzure in nobene možnosti nastavitve filtra, tako da je stran en velik divji zahod - pokukate lahko v življenje kogarkoli in vašo zaveso lahko odstre kdorkoli.

Kaj se bo s stranjo zgodilo, je nemogoče napovedati. Morebiti bo spremenila naše dojemanje sveta, kot je storil YouTube, nemara bo izgorela kot zvezda repatica. V vsakem primeru je fantastičen primer, kaj lahko storimo s tehnologijo, ki je dostopna že nekaj časa, in kako daleč so pripravljeni iti ljudje, da bi potešili voyeurja v sebi.