Tanki Xbox je Xbox 360

Primož Resman

15. jun 2010 ob 19:28:29

Po pričakovanjih je Microsoft včeraj na E3 predstavil prenovljeni Xbox. V nasprotju s pričakovanji ta ne bo znan kot Xbox 360 Slim, temveč zgolj kot Xbox 360 250 GB, kolikor je velik trdi disk v njem. V primerjalnih tabelah tako celo pri Microsoftu med novim in starim Xboxom razločujejo z new Xbox 360 za novega oz. Xbox 360 original za starega. Slednji je še vedno naprodaj, čeprav je že od včeraj od predstavitve novega modela slednjega mogoče tudi naročiti oz. kupiti, a stari ni več v proizvodnji. Prodajal se bo torej le še dokler bodo ostale zaloge.

Novi Xbox ima, kot smo poročali že včeraj, 250-gigabajtni trdi disk in vgrajeno brezžično povezljivost z omrežji WLAN 802.11n. Prenos podatkov s starega, če se boste odločili za nakup novega, bo mogoč na tri načine. Kupiti bo mogoče poseben paket oz. kabel za prenos podatkov, ki bo v ZDA stal 20 dolarjev (deluje tudi kabel, ki pride z nadomestnimi, prostornejšimi trdimi diski za starejše konzole), podatke prenašati s pomočjo USB ključka z velikostjo do 16 GB oz. ponovno prenesti kupljene dodatke za igre z Xbox Live (to seveda ne velja za uporabnikove datoteke kot so slike in glasba).

Oba gumba, tako za vklop in izklop kot za izmet pladnja za optični medij, sta zdaj občutljiva že na dotik in nista več mehanske narave. Na sprednji strani se nahajata dva USB priključka (igralni pripomočki se seveda še vedno povezujejo tudi brezžično), medtem ko so še trije na zadnji strani, ob Ethernet in ext-USB oz. AUX priključku. Tam je tudi HDMI in optični izhod za zvok ter A/V priključek za analogne slikovne in zvočne izhode. Prenovljen je priključek za napajalnik, zaradi katerega so nekateri sprva menili, da novi Xbox ne bo imel napajalne opeke. A temu ni tako, čeprav je slednja mnogo manjša in lažja od starih.

Verjetno ste opazili, da ima novi Xbox ext-USB oz. AUX priključek. Ta je namenjen sistemu za zaznavanje gibanja Kinect, ki se bo prek priključka tako napajal kot prenašal podatke na konzolo. Ker je Kinect združljiv tudi s starimi Xboxi, na slednje priključimo le podatkovno povezavo v obliki USB-ja, medtem ko za napajanje skrbi zunanji napajalnik.

Nasploh so se z novo konzolo pri Microsoftu potrudili, da bi bila čim tišja, saj je bila glasnost ena izmed kritik starejše različice. Pri Engadgetu poročajo, da jim je to očitno uspelo, obenem pa so zmanjšali porabo zahvaljujoč združenemu centralnemu in grafičnemu procesorju, namesto v 65 nm izdelanem v 45 nm proizvodnem procesu. Novi Xbox je trenutno naprodaj za 300 ameriških dolarjev, v prihodnosti bo zamenjal Xbox 360 Arcade s ceno 200 dolarjev, 4. novembra pa bo opremljen še s sistemom Kinect, za katerega bo ob izidu poleg ostalih na voljo še Crytekova igra Codename: Kingdom. Sam sistem bo stal 150 dolarjev, medtem ko bo v kombinaciji z novo konzolo (tanke izvedbe seveda) stal $300 v primeru paketa Arcade oz. $400 v primeru paketa Elite. Za cene konzole na tej strani luže bomo morali počakati do njenega izida, ki bo 16. julija.

Odpiranje škatle novega Xboxa oz. celotno zbirko novic, slik in videoposnetkov, povezanih s tankim Xboxom in Kinectom, si lahko ogledate na Engadgetu.