Na ameriški meji ne smejo zaseči prenosnikov za nedoločen čas

Matej Huš

11. jun 2010 ob 07:14:24

V ZDA že dve leti velja, da lahko cariniki in agentje imigracijske policije preiščejo prenosnike in druge elektronske naprave vstopajočih potnikov v državo. Še več, določeno je, da jih lahko zasežejo brez utemeljenega suma in obdržijo poljubno dolgo časa, v tem času pa ga pregledajo iščoč kršitve katerega koli zakona. Ameriški sodnik Jeffrey White v Kaliforniji je pretekli teden razsodil, da zaseg za nedoločen čas brez odredbe sodišča ni zakonit.

Andrew Hanson je januarja 2009 vstopil v ZDA na letališču v San Franciscu. Tam so mu prenosnik zasegli, pri čemer je pravosodno ministrstvo tolmačilo, da do prečkanja meje in carine prenosnik ni na območju ZDA, zato četrti amandma ameriške ustave, ki zahteva odredbo sodišča za preiskave, ne velja. Ko so Hansona naključno izbrali za drugi pregled prtljage, je postal nervozen, zato so mu cariniki pregledali prenosnik, digitalni fotoaparat, dva CD-ja in dva DVD-ja. Njegov prenosnik so pregledali februarja in še enkrat junija. Našli so en posnetek nepolnoletnega golega dekleta na plaži, ki je bil pokrito le z blatom. Septembra 2009 so ga obtožili posedovanja in prenašanja otroške pornografije.

Njegov odvetnik je dejal, da je preiskava na meji legitimna, policijska preiskava trdega diska šest mesecev pozneje pa gotovo ne. Sodišče se je s tem strinjalo. Razsodilo je, da februarski pregled ni sporen, saj je le nadaljevanje pregleda na meji, medtem ko bi za junijski pregled trdega diska policija potrebovala sodno odločbo.