Adijo iPhone OS, naj živi iOS

Primož Resman

8. jun 2010 ob 00:09:22

Na WWDC so se pri Applu so se enostavno odločili, da bodo iPhone OS preimenovali v iOS, začenši s 4. večjo izdajo. Javnosti bo brezplačno (tudi za iPod Touch!) na voljo čez 2 tedna, 21. junija, ter za že znane naprave, vse iPhone in iPod Touche, razen prve generacije (na 2. generaciji obeh, torej iPhone 3G in primerljivem iPodu, z nekoliko omejeno funkcionalnostjo), iPhone 4 (ki bo imel iOS 4 že naložen) ter seveda iPad.

Novosti v operacijskem sistemu smo predelali že ob predstavitvi, torej ena izmed največjih novosti, podpora večopravilnosti, ostaja. A spori z Googlom so očitno pustili posledice pri Applu, saj je zdaj v brskalniku mogoče izbrati privzet iskalnik, kjer sta Googlu dodana Yahoo in Bing. V iOS 4 je tudi vgrajena boljša podpora Retina Displayu iz iPhone 4, saj bo operacijski sistem ves tekst v aplikacijah izrisal na novo, kar pomeni da bo mnogo bolj oster. Razvijalci bodo vseeno morali prenoviti grafične elemente aplikacije, da bodo zagotovili ostrino v celotnem izgledu.

Z iOS 4 bo na iPhone prišla še podpora iBooks, ki jo že poznamo z iPada. Storitvi je v le nekaj mesecih uspelo zavzeti kar 22% trga e-knjig. Logično in pravilno je sklepanje, da bo na iPadu kupljene knjige mogoče prenesti in gledati brezplačno na iPhoneu, kjer bo iBooks skrbel še za ogled PDF-jev. Skupaj z e-knjigami se bodo med napravami prenašali in sinhronizirali tudi zapiski in zaznamki.