Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Matej Huš

1. jun 2010 ob 08:15:33

Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika med desetimi najhitrejšimi. Drugega namreč najdemo na sedmem mestu. Preostalih sedem je iz ZDA, eden pa je nemški. Jon Lockley iz britanskega Centra superračunalnikov v Oxfordu pojasnjuje, da sta raba in razporeditev superračunalnikov izvrsten indikator razvoja države, saj se tudi v industriji vse več stvari računa, namesto da bi se opravljale drage in zamudne meritve. Na seznamu sicer prepričljivo vodijo ZDA z 282 superračunalniki, sledijo pa Velika Britanija z 38, Francija s 27, Nemčija s 24, Kitajska s 23 in Japonska z 18.

Na seznamu najdemo tudi Slovenijo, in sicer na 201. mestu je BladeCenter HS21, ki je v lasti Turboinstituta in s 4096 jedri zmore 36.752 gigaflopov na sekundo. To je zelo dober rezultat, saj tako hitrih superračunalnikov na primer nimajo v Avstriji, na Hrvaškem, niti na Madžarskem.